Dark Mode On / Off

COLUMN: “Als het lukt” zei ik wanneer mensen mij erom vroegen…

Sinds 7 weken ben ik nu mama van 2 meisjes. 2 meisjes die beide op hun eigen manier groot worden. Waarbij ik bij Doortje na heel wat tranen over ging op flesvoeding gaat het bij Kee allemaal vanzelf die borstvoeding. Voel ik dan nu een andere band met Kee? Kreeg Doortje minder goede voeding binnen? Maakt het eigenlijk uit? Waarom blijft dit toch zo’n ding. Een onderwerp waarbij zoveel negativiteit en zoveel meningen komen kijken.

Als mensen mij vroegen of ik borstvoeding wilde geven, bleef ik altijd neutraal. Ik had inmiddels genoeg negative en op horror lijkende verhalen gehoord. ” Als het lukt” zei ik dan of “Ik zou niets liever willen”. Als dit niet zou lukken was dat ook prima en zo denk ik er nog steeds over. Waarom is het zo vanzelfsprekend om borstvoeding te geven vraag ik me wel eens af.. Laatst nog, ik ving een gesprek op tussen 2 vrouwen over het geven van borstvoeding.. Waarbij de een aan de ander vroeg: “Oh wat ontzettend verdrietig. Lukte het niet dan”? Ik krijg hier dus kortsluiting van om precies 2 redenen. 1. Hoezo verdrietig?! Hou eens op met het opleggen van je eigen emoties bij een ander. 2. Waarom gaan we er vanuit dat het niet lukt of dat er externe redenen zijn als een vrouw geen borstvoeding geeft? Wat nou als deze vrouw er gewoon bewust voor heeft gekozen om geen borstvoeding te geven?

Maar goed, het lukt dus. De borstvoeding. Voorlopig gaat het zelfs zo goed dat ik de hele straat zou kunnen voeden met die borsten van mij. Koffie met gratis melk voor iedereen, en van al die horrorverhalen heb ik gelukkig nog niks gemerkt. Nul borstontstekingen, slechts 5 voedingen in 24 uur en geen tepelkloof te vinden. So far, so good. Ik had nooit gedacht dat ik zo intens gelukkig kon worden van mijn baby die zo hard aan mijn tepel zuigt dat die wel driedubbel zo lang wordt. Op de een of andere manier is het magisch. Net zo magisch als het moment dat Doortje mij dankbaar en voldaan in mijn ogen keek als ze de laatste druppel uit haar flesje dronk.